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細菌のアラビナン分解酵素の精製とその性質(農芸化学科)
- 資料種別:
- 論文(リポジトリ)
- 責任表示:
- 安田, 正昭 ; 徳里, 政丈 ; 瀬底, 正康 ; Yasuda, Masaaki ; Tokuzato, Masatake ; Sesoko, Masayasu
- 言語:
- 日本語
- 出版情報:
- 琉球大学農学部, 1983-11-19
- 著者名:
安田, 正昭 徳里, 政丈 瀬底, 正康 Yasuda, Masaaki Tokuzato, Masatake Sesoko, Masayasu - 掲載情報:
- 琉球大学農学部学術報告 — The Science Bulletin of the Faculty of Agriculture. University of the Ryukyus
- ISSN:
- 0370-4246
- 通号:
- 30
- 開始ページ:
- 201
- 終了ページ:
- 209
- バージョン:
- VoR
- 概要:
- 土壌から分離した細菌のアラビナン分解酵素の精製を行ない, その性質を検討した。酵素の精製は, Bacillus sp. No. 430の培養ろ液から硫酸アンモニウム分画, DEAE-セルロース, QAE-セファデックスA-50,DEAE-トーヨーパール650S, ヒドロキシアパタイト及びセファデックスG-75などのカラムクロマトグラフィーを組み合わせて行なった。精製酵素はディスク電気泳動的に高度に精製されていた。精製酵素の反応至適pHは6.5,反応至適温度は40℃であった。精
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製酵素はビートアラビナン, アラビノガラクタン, アラビノキシランやp-nitrophenyl α-L-arabinofuranosideに作用した。反応生成物はL-アラビノースのみが検出された。本精製標品はα-L-arabinofuranosidaseであると考えられた。
This study was carried out for a purpose of effective utilization of agricultural wastes by microbial enzymes. In order to liberate arabinose from arabinose-containing polysaccharides such as arabinan, arabinoxylan and arabinogalactan, an α-L-arabinofuranosidase was investigated. An α-L-arabinofuranosidase I was purified from the culture fluid of Bacillus sp. No. 430,which was isolated from the soil of sugar-cane fields. The process was as follows; salting out by ammonium sulfate, DEAE-cellulose, QAE-Sephadex A-50,DEAE-Toyopearl 650 S, hydroxyapatite and Sephadex G-75 column chromatography. The enzyme was highly purified by the method of discelectrophoresis. The purified enzyme had the maximum reactivity at pH 6.5 and 40℃. The highly purified enzyme was confirmed to be able to liberate L-arabinose from beet arabinan, arabinogalactan, arabinoxylan and p-nitrophenyl α-L-arabinofuranoside. The reaction product was paper chromatographically demonstrated to be only L-arabinose. The purified enzyme was inactive for p-nitrophenyl β-D-galctopyranoside.
紀要論文 続きを見る - URL:
- http://hdl.handle.net/20.500.12000/3993