Bacillus sp. No. 430 のα-L-アラビノフラノシダーゼの精製と性質(農芸化学科)

資料種別:
論文(リポジトリ)
責任表示:
安田, 正昭 ; 徳里, 政丈 ; Yasuda, Masaaki ; Tokuzato, Masatake
言語:
英語
出版情報:
琉球大学農学部
著者名:
掲載情報:
琉球大学農学部学術報告 — The Science Bulletin of the Faculty of Agriculture. University of the Ryukyus
ISSN:
0370-4246  CiNii Research  Webcat Plus  JAIRO
通号:
35
開始ページ:
53
終了ページ:
62
バージョン:
VoR
概要:
Bacillus sp. No. 430の生産するアラビナン分解酵素の精製を行い, その酵素化学的性質を検討した。酵素の精製は, 供試菌株の培養濾液から硫酸アンモニウム分画, DEAE-セルロース, 2回めのDEAE-セルロース, QAE-セファデックスA-50,DEAE-トーヨーパール650S及びセファデックスG-75などのカラムクロマトグラフィーを組み合わせて行なった。精製酵素はディスク電気泳動的に高度に精製されていた。精製酵素の反応至適pHは7.0,反応至適温度は40℃ であった。本酵素反応はCu^<2+>, Cd^<2+>, α, α'-ジピリジル, 沃度酢酸, パラクロロマーキュリーベンゾエートにより部分的に阻害を受けた。精製酵素はビートアラビナン, アラビノガラクタンやパラーニトロフェニルアラビノフラノシドに作用した。反応生成物はL-アラビノースのみが検出された。本酵素はα-L-アラビノフラノシダーゼとして特徴づけられた。本酵素を用いることにより, さとうきびバガスから高純度のキシランが得られた。
This study was carried out for an effective utilization of agricultural wastes by microbial enzymes. In order to liberate arabinose from arabinose-containing polysaccharides such as arabinan, arabinoxylan, and arabinogalactan, α-L-arabinofuranosidase was investigated. An α-L-arabinofuranosidase II was purified from the culture fluid of Bacillus sp. No. 430,which was isolated from the soil of sugar cane fields. The process of purification was as follows; salting out by ammonium sulfate, first DEAE-cellulose, second DEAE-cellulose, QAE-Sephadex A-50,DEAE-Toyopearl 650 S, and Sephadex G-75 column chromatography. The enzyme was highly purified by the method of disc gel electrophoresis. The purified enzyme had the maximum reactivity at pH 7.0 and 40℃. The enzyme was partially inhibited by Cu^<2+>, Cd^<2+>, α, α′-dipyridyl, iodoacetic acid, and p-chloromercuribenzoic acid. The highly purified enzyme was confirmed to liberate L-arabinose from beet arabinan, arabinogalactan, arabinoxylan, and p-nitrophenyl α-L-arabinofuranoside. The reaction product was paper chromatographically demonstrated to be L-arabinose only. The purified enzyme was inactive for p-nitrophenyl α-, β-D-galactopyranosides and p-nitrophenyl β-D-xylopyranoside. And thus, it was characterized as α-L-arabinofuranosidase which was exo-arabinanase. High purity of xylan from sugar cane bagasse or galactans from coffee bean and soybean was obtained with the enzyme.
紀要論文
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URL:
http://hdl.handle.net/20.500.12000/3891
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